dissabte, 4 de febrer del 2012

Sis anys després, el cas 4F segueix vigent

Avui és 4 de febrer, i dit així, sembla una jornada com una altra. Però si parlem de 4F la cosa canvia, per que aquest número i lletra ens remeten a una lluita que no voldriem haver hagut de viure.

Aquest migdia, una manifestació amb prop de 300 persones ha recorregut els carrers del Born i Casc Antic reivindicant la memòria de Patricia Heras, exigint la llibertat definitiva de Rodrigo Lanza i recordant a tota la ciutadania un dels casos de corrupció institucional i policial més greus de Barcelona dels darrers temps.

Avui fa sis anys, durant el desallotjament d'una festa a un local del carrer Sant Pere més Baix, algú va llançar un test des d'un balcó que va deixar a un guàrdia urbà de Barcelona greument ferit. Aquella nit es van produir detencions aleatòries, tant al carrer com a l'Hospital del Mar. Davant la impossibilitat de saber quí havia llançat el test (a la casa hi havia més de 3000 persones), l'Ajuntament i la policia van decidir realitzar un muntatge acusant a persones que no eren dins la casa o que ni tant sols es trobaven a la zona.

Com a conseqüències directes dels fets d'aquella nit, Álex Cisternas i Juan Pintos van passar dos anys en presó preventiva i dos més condemnats a presó i tercer grau. Rodrigo Lanza va passar 2 anys en presó preventiva i fins avui continua tancat. Álex, Rodrigo i Juan van ser torturats durant la detenció i els dies posteriors per la policia. Patricia Heras va passar 2 meses a la presó i 4 mesos en tercer grau fins que el 26 de abril de 2011 va decidir treure's la vida.

Avui, sis anys més tard i després d'un vermut per tot el que ens han fet empassar, la manifestació ha començat a baixar pel passeig Lluis Companys fins a Pla de Palau. Allà s'ha fet un minut de silenci en record de Patricia Heras. La nit del 4F de 2006 la Patricia va tenir un accident de bici, va anar a l'Hospital del Mar i allà la van detenir, juntament amb un amic, per motius estètics. Encaixava en el paper de culpable que algú havia decidit fabricar.

La manifestació ha pujat per Via Laietana, amb consignes constants. Desmontaje 4F, No hi som totes, falta la Patri i Víctor Bayona, Bakari Samyang, torturadors han estat de les més repetides.

Víctor Bayona i Bakari Samyang són els dos Guàrdies Urbans que van testificar en un judici ple d'irregularitats contra les imputades del cas 4F. La seva declaració va ser la única prova de l'acusació i no es van acceptar les proves de la defensa ni es van investigar les denúncies de tortures que van presentar els acusats. El 17 d'octubre de 2011, en un altre judici, la secció 5a de l'Audiència Provincial va declarar-los culpables de tortures al fill d'un diplomàtic, a més de fals testimoni i simulació de delicte.

Prop de les tres del migdia la manifestació ha arribat a la plaça Sant Jaume, on hi havia un desplegament desproporcionat de Mossos d'Esquadra envoltant tant l'Ajuntament com la Generalitat. Al bell mig de la plaça i a viva veu, una amiga de la Patricia ha llegit un text força sentit, en el que assegurava que, malgrat la corrupció institucional i judicial existent, arribarà el dia en el que els responsables de la mort de la Patricia pagaran les decisions que han pres.

Per a més informació del cas: www.desmontaje4f.org