dissabte, 4 de febrer del 2012

Sis anys després, el cas 4F segueix vigent

Avui és 4 de febrer, i dit així, sembla una jornada com una altra. Però si parlem de 4F la cosa canvia, per que aquest número i lletra ens remeten a una lluita que no voldriem haver hagut de viure.

Aquest migdia, una manifestació amb prop de 300 persones ha recorregut els carrers del Born i Casc Antic reivindicant la memòria de Patricia Heras, exigint la llibertat definitiva de Rodrigo Lanza i recordant a tota la ciutadania un dels casos de corrupció institucional i policial més greus de Barcelona dels darrers temps.

Avui fa sis anys, durant el desallotjament d'una festa a un local del carrer Sant Pere més Baix, algú va llançar un test des d'un balcó que va deixar a un guàrdia urbà de Barcelona greument ferit. Aquella nit es van produir detencions aleatòries, tant al carrer com a l'Hospital del Mar. Davant la impossibilitat de saber quí havia llançat el test (a la casa hi havia més de 3000 persones), l'Ajuntament i la policia van decidir realitzar un muntatge acusant a persones que no eren dins la casa o que ni tant sols es trobaven a la zona.

Com a conseqüències directes dels fets d'aquella nit, Álex Cisternas i Juan Pintos van passar dos anys en presó preventiva i dos més condemnats a presó i tercer grau. Rodrigo Lanza va passar 2 anys en presó preventiva i fins avui continua tancat. Álex, Rodrigo i Juan van ser torturats durant la detenció i els dies posteriors per la policia. Patricia Heras va passar 2 meses a la presó i 4 mesos en tercer grau fins que el 26 de abril de 2011 va decidir treure's la vida.

Avui, sis anys més tard i després d'un vermut per tot el que ens han fet empassar, la manifestació ha començat a baixar pel passeig Lluis Companys fins a Pla de Palau. Allà s'ha fet un minut de silenci en record de Patricia Heras. La nit del 4F de 2006 la Patricia va tenir un accident de bici, va anar a l'Hospital del Mar i allà la van detenir, juntament amb un amic, per motius estètics. Encaixava en el paper de culpable que algú havia decidit fabricar.

La manifestació ha pujat per Via Laietana, amb consignes constants. Desmontaje 4F, No hi som totes, falta la Patri i Víctor Bayona, Bakari Samyang, torturadors han estat de les més repetides.

Víctor Bayona i Bakari Samyang són els dos Guàrdies Urbans que van testificar en un judici ple d'irregularitats contra les imputades del cas 4F. La seva declaració va ser la única prova de l'acusació i no es van acceptar les proves de la defensa ni es van investigar les denúncies de tortures que van presentar els acusats. El 17 d'octubre de 2011, en un altre judici, la secció 5a de l'Audiència Provincial va declarar-los culpables de tortures al fill d'un diplomàtic, a més de fals testimoni i simulació de delicte.

Prop de les tres del migdia la manifestació ha arribat a la plaça Sant Jaume, on hi havia un desplegament desproporcionat de Mossos d'Esquadra envoltant tant l'Ajuntament com la Generalitat. Al bell mig de la plaça i a viva veu, una amiga de la Patricia ha llegit un text força sentit, en el que assegurava que, malgrat la corrupció institucional i judicial existent, arribarà el dia en el que els responsables de la mort de la Patricia pagaran les decisions que han pres.

Per a més informació del cas: www.desmontaje4f.org

divendres, 3 de febrer del 2012

Manifestació 4F: sis anys de corrupció i tortures








El 4F es uno de los casos de corrupción policial, judicial y gubernamental más grave que ha vivido la ciudad de Barcelona en los últimos años


Dos Guardias Urbanos, Víctor Bayona (24.751) y Bakari Samyang (24.738) condenados por tortura, denuncia falsa, simulación de delito, fueron los testigos clave para la condena de Rodrigo Lanza (hasta hoy 4 años en prisión) y Patricia Heras (que se suicidó después de 6 meses en prisión el 26 de abril de 2011) y otros 7 compañeros inculpados injustamente en el caso de Sant Pere mès Baix el 4 de febrero de 2006.

Parte del juicio penal se perdió pero el juicio histórico se está ganando, y para ello necesitamos la máxima difusión de esta dramática historia de corrupción, torturas, secuestro y muerte.


El 4 de febrero de 2006
El 4 de febrero de 2006 alguien arrojó una maceta desde una casa ocupada (propiedad del Ayuntamiento) en la que se celebraba una fiesta, dejando herido de gravedad a un agente de policía. [1]
El Ayuntamiento y la policía, ante la imposibilidad de averiguar quién había lanzado la maceta (pues dentro de la casa había unas 3000 personas) decidieron crear un montaje inculpando a gente inocente que no estuvo dentro de la casa y algunxs ni siquiera en la zona. Las consecuencias directas del montaje se pueden describir así:
  • Álex Cisternas y Juan Pintos pasaron 2 años en prisión preventiva y otros tantos en prisión y tercer grado.
  • Rodrigo Lanza pasó 2 años en prisión preventiva y hasta la actualidad sigue encerrado.
  • Álex, Rorigo y Juan fueron torturados durante la detención y en los posteriores días de calabozo por la policía; su denuncia por torturas nunca prosperó.
  • Patricia Heras pasó 2 meses en prisión y 4 meses en tercer grado hasta que el 26 de abril de 2011 decidió quitarse la vida.
El primer juicio (en la Audiencia Provincial de Barcelona, febrero de 2008) se desarrolló con múltiples irregularidades, no se aceptaron las pruebas de la defensa y la única prueba de la acusación fue el testimonio de dos guardias urbanos: Bakari Samyang y Víctor Bayona. Se presentó un recurso al Tribunal Supremo (julio de 2009) que ratificó la sentencia y aumentó las condenas (“eso por quejarte”). Actualmente estamos a la espera de una respuesta del Tribunal Constitucional, ante el que se presentó otro recurso.

Ahora, para desmontar esta estrategia de la policía y el Ayuntament de Barcelona para crear chivos expiatorios contamos con una nueva herramienta que acaba de salir a la luz:
Los agentes de la Guardia Urbana que fueron la pieza clave del caso, Samyang y Bayona, irán a prisión por torturar al hijo de un diplomático (Sentencia de la sección 5ª de la Audiencia Provincial de Barcelona, de 17 de octubre de 2011). La sentencia también evidencia que simularon delito y falsearon el atestado, lo que cuestiona sobradamente la credibilidad de sus declaraciones como testigos de cargo en el caso 4F.

Además, Amnistía Internacional (ver informe “Sal en la Herida”) y las defensas denunciamos las torturas sufridas por los acusados del 4F y un sector de los jueces de Barcelona nos trató de mentirosos. La juez del Juzgado de instrucción 18 de Barcelona, Carmen García Martinez, se negó a investigar las torturas sufridas: Su trabajo estaba contaminado, no podía instruir los dos procesos a la vez.

Ayuda a difundir la verdad, que el siguiente proceso del caso 4F (el recurso en el Constitucional) pueda ser por fin basado en la justicia y no en la mentira.

Que la denuncia por las torturas sufridas por Rodrigo, Álex y Juan prospere y se reabra, ya que los acusados de entonces (Samyang y Bayona) son los mismos torturadores ahora condenados.

-
[1] En el primer minuto de este vídeo se pueden oir las declaraciones del 4 de Febrero del 2006 del entonces alcalde de Barcelona Joan Clos en Cataluña Radio explicando que el golpe había sido originado por una maceta lanzada desde el edificio okupado.

INFORMACIÓ EXTRETA DE LA PÀGINA www.desmontaje4f.org